Waarom en waar moet je op letten bij het laten maken van een nieuw logo?

Een nieuw logo laten maken is een belangrijke stap voor elk bedrijf. Het is namelijk het gezicht van een bedrijf en is vaak het eerste wat mensen zien en herkennen. Een goed ontworpen logo kan helpen om de merkbekendheid en -herkenning te vergroten, en kan het vertrouwen van potentiële klanten in een bedrijf vergroten. In deze blog gaan we dieper in op waarom het belangrijk is om een nieuw logo te laten maken en waar je op moet letten bij het ontwerpproces.

Een nieuw logo laten maken is een belangrijke stap voor elk bedrijf. Zorg ervoor dat het ontwerp goed past bij de merkidentiteit en aanspreekt bij de doelgroep. Lees meer over het belang van een goed ontworpen logo en waar je op moet letten tijdens het ontwerpproces.

Wanneer is het tijd voor een nieuw logo?

Er zijn verschillende redenen waarom een bedrijf ervoor zou kunnen kiezen om een nieuw logo te laten maken. Hieronder hebben we de belangrijkste redenen voor je op een rijtje gezet:

  • Verouderd: Als het al jarenlang hetzelfde is gebleven, kan het zijn dat het niet meer past bij de huidige tijd en de uitstraling van het bedrijf. Een nieuw logo kan dan zorgen voor een frisse uitstraling.
  • Bedrijfsovername: Bij een bedrijfsovername kan het nodig zijn om het logo aan te passen, zodat het past bij de nieuwe identiteit van het bedrijf.
  • Nieuwe positionering: Als een bedrijf zijn positionering of merkstrategie verandert, kan het nodig zijn om het aan te passen om deze veranderingen te reflecteren.
  • Slechte herkenning: Als het huidige logo niet goed herkend wordt door de doelgroep, kan het nodig zijn om het logo aan te passen om beter te kunnen communiceren waar het bedrijf voor staat.

Het ontwerpproces: waar moet je op letten?

Als je besluit om een nieuw logo te laten maken, zijn er een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten. Hieronder hebben we deze voor je op een rijtje gezet:

  • Doelgroep: Het is belangrijk om in gedachten te houden voor wie het logo bedoeld is. Het moet aanspreken bij de doelgroep en passen bij de merkidentiteit van het bedrijf.
  • Uniekheid: Een goed logo is uniek en onderscheidend van andere logo’s in de markt. Het moet dus niet lijken op andere logo’s van concurrenten.
  • Eenvoud: Een simpel logo kan vaak krachtiger zijn dan een ingewikkeld ontwerp. Het moet gemakkelijk te herkennen zijn en goed te gebruiken zijn op verschillende media.
  • Kleur: Kleuren kunnen emoties oproepen en daarom is het belangrijk om goed na te denken over welke kleuren je wilt gebruiken. De kleuren moeten passen bij het merk en de doelgroep aanspreken.
  • Schaalbaarheid: Het logo moet schaalbaar zijn, zodat het zowel klein als groot goed te gebruiken is. Het moet dus ook goed te herkennen zijn op bijvoorbeeld visitekaartjes en in de handtekening van e-mails.
  • Tijdloos: Een goed logo gaat jarenlang mee en is tijdloos. Het moet niet na een paar jaar weer aangepast hoeven te worden.

Het belang van schaalbaarheid en tijdloosheid van een logo

Een nieuw logo laten maken is een belangrijke stap voor elk bedrijf en er zijn verschillende redenen waarom je dit zou kunnen doen. Het is belangrijk om goed na te denken over het ontwerpproces en waar je op moet letten, zodat je uiteindelijk iets hebt dat past bij de merkidentiteit van het bedrijf en goed aanspreekt bij de doelgroep.

Het kan een spannend proces zijn, maar met de juiste stappen kun je ervoor zorgen dat het eindresultaat een succes is. Allereerst is het belangrijk om een goed ontwerpteam te hebben dat goed begrijpt wat het bedrijf uit wil stralen en wat de doelgroep aanspreekt. Hierdoor kan er iets ontworpen worden dat zowel uniek als herkenbaar is.

Tijdens het ontwerpproces is het ook belangrijk om te kijken naar de schaalbaarheid van het logo. Het moet niet alleen goed passen bij verschillende media, maar ook makkelijk te gebruiken zijn in verschillende formaten. Een ontwerp dat goed werkt op een website kan bijvoorbeeld niet altijd goed werken op een visitekaartje. Door hier rekening mee te houden, kan er een logo ontworpen worden dat flexibel is en goed werkt in verschillende situaties.

De invloed van kleuren op het ontwerpen van een logo

Een ander belangrijk aspect van het ontwerpproces is de kleur. Kleuren hebben namelijk een grote invloed op de manier waarop mensen een bedrijf en het logo waarnemen. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over welke kleuren het beste bij het bedrijf en de doelgroep passen.

Ten slotte is het belangrijk om te kijken naar de tijdloosheid. Een goed iets gaat jarenlang mee en is tijdloos. Het moet dus niet na een paar jaar weer aangepast hoeven te worden. Door hier goed over na te denken, kun je ervoor zorgen dat het nieuwe logo een langdurige investering is voor het bedrijf.

Kortom, een nieuw logo laten maken is een belangrijke stap voor elk bedrijf en er zijn verschillende factoren waar je op moet letten tijdens het ontwerpproces. Door een goed ontwerpteam te hebben, te kijken naar de schaalbaarheid en kleur, en te zorgen voor een tijdloos ontwerp, kun je ervoor zorgen dat het eindresultaat een succes is en goed past bij de merkidentiteit van het bedrijf.